Bernat Erta Majó, diploma olímpic als JJOO Buenos Aires 2018

Bernat Erta Majó als 400m.ll dels Jocs Olímpics de la Joventut Buenos Aires 2018
Quan la Real Federació Espanyola d'Atletisme confirmà la selecció d'en Bernat Erta Majó per disputar els 400m.ll. dels Jocs Olímpics de la Joventut, així com la meva inclusió dins el quadre tècnic de l'equip espanyol, molt probablement cap dels dos erem conscients del que anàvem a viure del 2 al 20 d'octubre a Buenos Aires. Sabíem que ens desplaçàvem a una important competició, a un motivant esdeveniment esportiu, però crec que no copsàvem ben be la magnitud del que anàvem a viure. Un cop a la capital argentina, vam poder constatar que aquesta era la sensació generalitzada entre els assistents. La poca repercussió i promoció d'aquests Jocs en els medis de comunicació a casa nostra els feien pràcticament invisibles davant la població espanyola. Inclús la informació que nosaltres mateixos teníem sobre la rellevància d'aquests Jocs Olímpics no feia justícia al que realment signifiquen en el món de l'esport. Els YOG (Youth Olimpic Games) han estat un esdeveniment esportiu de primera magnitud, en el que s'han reunit més de 7000 persones, entre esportistes i tècnics. Les instal·lacions esportives i el nivell organitzatiu també han estat a un altíssim nivell, i la vila olímpica de Villa Soldati reunia tots els serveis necessaris per a una còmoda estança dels participants.

Bernat i jo a l'estadi d'atletisme dels Jocs Olímpics de la Joventut a Buenos Aires 2018
Nosaltres arribàvem amb el doble l'objectiu de gaudir de la competició, però alhora fer un important resultat, i cal dir que Bernat Erta Majó va complí amb escreix amb les expectatives. Sabíem que no era el moment per trobar la millor versió del velocista lleidatà. Tan sols feia dos mesos que havíem reprès els entrenaments després del seu 6è lloc al Campionat d'Europa Sub18, i Bernat, a l'igual que la majoria dels atletes assistents, no gaudia ni de la càrrega d'entrenament, ni del ritme de competició necessaris per córrer en les seves marques. Però malgrat això, Bernat va acabar aconseguint una molt valuosa 6a posició, i per tant plaça de finalista i diploma olímpic, quelcom difícil d'imaginar uns mesos abans. 
El sistema de competició era revolucionari. Tots els atletes havien de córrer dos cops al màxim de les seves possibilitats, sense pensar en passar ronda, sinó amb l'horitzó posat en fer la millor marca en cadascuna de les 2 proves. No existien proves eliminatòries, ni semifinals, ni final. Un cop realitzades les dues curses de 400m.ll., la primera l'11 i la segona el 14 d'octubre, es sumaven les marques obtingudes a cadascuna i es confeccionava un rànking amb els resultats. 
El lleidatà va competir el seu primer 400m.ll. en el pitjor dia de competició pel que fa a la climatologia. La prova es va disputar sota la pluja i el vent, però així i tot Bernat acabà assolint un meritori 2n lloc amb un temps de 49"18, tan sols per darrera del campió d'Europa Lorenzo Benatti. Aquest primer resultat el deixava en 9a posició al cloure la primera etapa. La segona etapa arribava el diumenge 14 d'octubre. L'objectiu d'aquell dia passava per vèncer la seva sèrie i així seguir amb opcions d'obtenir plaça de finalista en el comput total de la prova. Dit i fet! Bernat s'imposava en una cursa lluitada de principi a fi, i a més, ho feia amb una gran marca de 48"13. La suma dels cronos de la primera i la segona jornada el feien pujar a la 6a posició final, assolint plaça de diploma olímpic. Aquest resultat també tenia una altra lectura. Bernat quallava la millor actuació masculina i la 3a de la delegació espanyola, composada per 18 atletes, tan sols superat per les medallistes María Vicente (argent en triple salt) i Carla García (bronze en els 400m.t.).

YOGBA Bernat Erta guanya la seva sèrie de 400m.ll.

Un èxit del que com a pare i entrenador he tingut el privilegi de viure en primera persona, des de dins, com a tècnic de la selecció espanyola. Agraeixo a l'RFEA que hagi pensant en mi per aquest lloc de responsabilitat. Conviure 20 dies amb un fantàstic grup de 18 joves, tots/es ells/es promeses del nostre atletisme, amb el valuós equip tècnic composat pels 2 grans entrenadors Fernando Martínez i José Francisco Rios, així com amb el  responsable d'equip i gran referent de la Federació Espanyola José Grossocordón, ha estat una de les millors experiències que he viscut i que mai no oblidaré.
En resum, els Jocs Olímpics de la Joventut a Buenos Aires ens han sorprès a tots. El poble argentí, els organitzadors i voluntaris posaven dia rere dia tota la seva passió en fer d'aquests Jocs un esdeveniment únic, i he de dir, que ho han aconseguit. Conviure un període tant llarg de temps amb ells, així com amb multitud d'esportistes i entrenadors de tots els països, ha estat una experiència inoblidable, de la que hem gaudit plenament i que ens ha enriquit tat en el pla personal com en l'esportiu. 

Comentaris

Entrades populars